Slunečnicová semínka a vitamin E
Když se řekne slunečnicová semínka, tak asi první věc, která se člověku vybaví, je slunečnicový olej. Ten, který se běžně používá v domácnostech ke smažení je většinou rafinovaný - čímž přišel o většinu živin a stal se pouhým zdrojem kalorií a tuků.
Oproti tomu samotná slunečnicová semínka jsou přírodní superpotravinou. Obsahují komplex antioxidantů - zejména vitamin E, selen a zinek. Slunečnicová semínka dokonce patří mezi nejlepší rostlinné zdroje vitaminu E. Jen čtvrt šálku slunečnicových semínek může pokrýt více než 80 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Nechybí ani minerály jako hořčík, fosfor, selen nebo měď.
K čemu je vitamin E neboli tokoferol vůbec dobrý?
V lidském těle působí jako významný antioxidant. Nejenže chrání buňky před oxidativním stresem, ale také příznivě působí na imunitní systém a pomáhá předcházet některým chronickým onemocněním
- Chrání buňky před volnými radikály
- Napomáhá regulaci krevního tlaku
- Přispívá k lepšímu prokrvení a vitalitě pokožky
- U vlasů brání třepení konečků, zpomaluje ztrátu pigmentu a dodává jim lesk
U nás si na této slunečnicové vitaminové bombě můžete pochutnat v podobě Medovo-slunečnicové pomazánky. Slunečnicová semínka jsou pomalu mletá na perlovém mlýně o hrubosti třicet mikrometrů. Tímto šetrným zpracováním dosáhneme jemnosti a zároveň zachování živin. Při nízkých otáčkách k mletým slunečnicovým semínkům pomalu přidáváme med a tak vzniká chutná a výživná pomazánka z medu a slunečnicových semínek.
Pokud dáváte přednost rychlé svačince do kapsy, tak sáhněte po Medovo švestkové tyčince. I v ní se ukrývají mletá slunečnicová semínka.
Proč jsme spojili dohromady med a slunečnicová semínka?
Protože se obě složky ideálně doplňují. Med je primárně tvořen jednoduchými cukry (glukóza, fruktóza), které představují okamžitou energii pro mozek a svaly. Semínka naopak obsahují komplexní tuky, bílkoviny a vlákninu, které zajišťují postupné uvolňování energie. Kombinace medu a slunečnicových semínek zabraňuje rychlému nárůstu a následnému prudkému poklesu krevního cukru, který je typický pro klasické sladkosti.
Zároveň dochází ke zvýšení biologické dostupnosti klíčových živin. Med zde funguje jako efektivní nosič, který díky obsahu rychle využitelných sacharidů (cukrů) napomáhá tělu k efektivnějšímu transportu a vstřebávání důležitých látek ze semínek. Týká se to zejména hořčíku a vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro zdraví nervového systému a optimální energetický metabolismus.
