Proč nevyrábíme tyčinky z datlí a sázíme na med?

Rozdíl, který chutná!

Poctivý český med z vysočinyVětšina výrobců energetických nebo raw tyčinek sází na levnou datlovou pastu - je přírodní, levná a snadno dostupná. Na druhou stranu - datle cestují tisíce kilometrů a o lokálnosti nemůže být řeč.

My jsme ale od začátku věděli, že pro naše přírodní medové tyčinky zvolíme jinou cestu. Jako včelaři máme přístup k surovině, která je bezkonkurenční v chuti, složení i původu – náš vlastní včelí med. Používáme med, který sami sklízíme z úlů v čisté přírodě Vysočiny. Víme, jaké květiny naše včely opylovaly a známe příběh každé kapky medu. Navíc péčí o včely podporujeme biodiverzitu, zdravé ekosystémy a udržitelné hospodaření v krajině.

Jaký je rozdíl v trávení medu a datlí?

Zásadní rozdíl spočívá v tom, jak rychle tělo dokáže využít obsažené cukry.

Med je díky práci včel v podstatě předtrávený. Včelí enzymy totiž rozštěpily složitější cukry na jednoduché formy – glukózu a fruktózu. Tyto cukry se okamžitě vstřebávají do krevního oběhu a vyžadují minimální trávení. To z něj dělá rychlý zdroj energie a snadno stravitelnou potravinu.

Oproti tomu datle (především sušené) samozřejmě obsahují také přírodní cukry, ale k tomu i značné množství vlákniny. Vláknina je prospěšná pro zdravé trávení, ale zpomaluje proces trávení a vstřebávání cukrů. Pro lidi s citlivým zažíváním nebo pro rychlé dodání energie může být trávení datlí (zejména sušených) náročnější než trávení medu.

A co zpracování?

Med je jedna z mála sladkých surovin, která vzniká kompletně v přírodě a do výroby našich RAW tyčinek jde prakticky tak, jak ji vytvořily včely. Nepotřebuje mletí, sušení, lisování ani tepelné úpravy. Po vytočení ho jen přefiltrujeme od vosku a nečistot a můžeme ho rovnou použít. Díky tomu v medu zůstávají zachovány jeho přirozené chutě i enzymy.Medová jahodová přírodní tyčinka Medaoli

Datlová pasta je naopak výrobek, který musí projít několika kroky, než se dostane do podoby jemné hmoty a je použitelný na výrobu tyčinky. Datle se nejprve usuší, aby vydržely delší dobu, poté se mechanicky zbavují pecek, melou a homogenizují. Aby byla pasta dobře roztíratelná, často se celý proces provádí při zahřátí, a výsledná hmota se pak musí správně skladovat, aby nekrystalizovala nebo netuhla.

Chuť

Datlová pasta dodá tyčince objem a karamelovou sladkost - má svou vlastní, výraznou chuť, která v ovocných tyčinkách často dominuje (a přebíjí ostatní suroviny).

Oproti tomu med je jemnější a přirozeně zvýrazňuje chuť surovin, které v našich energetických tyčinkách hrají hlavní roli – ať je to jahoda, švestka nebo kokos. V našich medových tyčinkách si tak naplno vychutnáte každou surovinu!